Op een steenworp van de Columbia campus ligt een joekel van een kathedraal, St John TheDivine gedoopt. Enkel de St. Pieters Basiliek doet het beter in de ranking van grootste kerken ter wereld. Veel kerken doen het evenwel beter wanneer het op pracht en praal aankomt. Degevels van St Johns kleuren langzaam donkergrijs door de uitlaatgassen van toeristenbussen die er halt houden, en binnenin is er al helemaal niets te beleven. Het protestantisme viert hier duidelijk (geen) feest.
Behalve vandaag dan, voor de jaarlijkse Blessing of the Animals ter ere van St Franciscus, een natuurkozende heilige. Ik loop half toevallig op het gepaste moment voorbij de Kathedraal. Een stoet van dames en heren in wit gewaad staat op het punt een halve zoo de kerk binnen te leiden. De kameel steelt duidelijk de show, smakkend en licht arrogant om zich heen turend. De koppige lama die de trap niet opwilde kan op minder sympathie rekenen. De reuzenschilpad wordt op een karretje voortgeduwd, een konijn zit in een versierde kooi worteltjes te knabbelen.
Wanneer de dierenstoet binnen is voor een kruisje van de bisschop, merk ik dat het échte circus zich langs de flank van de Kathedraal heeft opgesteld. In het parkje naast de kerk staan twee lange rijen huisdierbezitters aan te schuiven om hun eigen troetel te laten zegenen. Vooral blaffers natuurlijk - van de kleinste teckel tot koeien van honden - maar ook hier en daar een kat en een hipster meisje met een rat - gratis te verkrijgen in elk metrostation.
De grootste bezienswaardigheid in de categorie Huisdieren is een grote geel-blauwe papegaai op de schouder van een transseksueel. Het stel wordt druk gefotografeerd en geïnterviewd door een kudde lokale reporters. 'Linda' legt uit aan wie het horen wil hoe ongelooflijk zaligmakend het is om jaarlijks met de 17-jarige Chuckle naar St John's te komen voor een zegen van de Goede God. Ik weet niet zeker of ik het dier het indrukwekkendste vind dan wel de eigenaar.